« terug naar vorige pagina

Praten over behandelwensen en -grenzen

Praten over ziekte en doodgaan, het is vaak een onderwerp wat door de meeste mensen wordt vermeden. Toch is het belangrijk om op tijd na te denken over behandelbeperkingen. Bij een ernstige ziekte is er soms een zware behandeling nodig. ‘Wil ik dat wel? Wat zijn mijn grenzen?’ Dat soort vragen zijn niet ondenkbaar, zeker wanneer je niet weet hoe de rest van je leven eruit komt te zien. Misschien wil je alle behandelingen die er zijn met beide handen aanpakken of heb je juist heel helder wat je niet wilt. Maak het bespreekbaar met familie, vrienden en huisarts.

“Ik vond het wel even schrikken toen mijn arts over behandelbeperkingen begon. Maar toen ze uitlegde dat je er op tijd over na moet denken en dat het niet betekent dat ze mij had opgegeven, was ik wel blij om dit gesprek te voeren. Je denkt er liever niet over na natuurlijk, maar ik ben wel opgelucht dat er nu duidelijke afspraken zijn.’’

Het geeft rust als de mensen om je heen weten wat je belangrijk vindt. Niet alleen voor de steun, maar ook om de zorg te geven die bij je past.

Wil je meer weten over behandelwensen- en grenzen? Lees dan de brochure.

https://www.patientenfederatie.nl/downloads/brochures/152-praten-over-behandelwensen-en-behandelgrenzen/file